Sponsorointi on tärkeä osa moottoriurheilua

Perinteisesti yritysten markkinointi on ajateltu olevan erillinen osa-alue, jonka tuloksesta ja toiminnasta vastaa erikseen nimetty markkinointiosasto, johdossaan markkinointipäällikkö. Nykyään on kuitenkin pikkuhiljaa ollut huomattavissa markkinoinnin integroituminen aivan koko yrityksen kattavaksi ja sitä kokonaisuudessaan koskevaksi jokapäiväiseksi toiminteeksi. Sponsorointi on yksi markkinoinnin osa-alueista, joka on syytä ottaa vakavasti, mikäli tuolle tielle haluaa lähteä moottoriurheilussa.

Sponsorointiyhteistyö on aina vastikkeellista ja tapahtuu sponsoroivan yrityksen sekä sponsoroitavaan kohteen välillä. Tämä onkin yksi markkinointikeino kyseiselle yritykselle, keino saada nimeään näkyviin ei-perinteisen markkinoinnin välityksellä. Yritys pääsee ikään kuin lainaamaan tuon sponsoroitavan kohteen eli moottoriurheilijan myönteisen mielikuvan ja käyttää sitä samalla omiin markkinointitarkoituksiinsa.

Moottoripyöräkilpailujen kyseessä ollessa kannattaa miettiä tarkoin, kuinka markkinointi ja erityisesti sponsorointi suoritetaan. On mietittävä, millaiset ovat esimerkiksi kisaolosuhteet ja kuinka niihin liittyen voisi suorittaa yrityksen markkinointia, esimerkiksi erilaisten promootiotuotteiden myötä. Koska speedway on erittäin paljon luonnon olosuhteiden armoilla tapahtuva yleisölaji, on loogista miettiä silloin näihin olosuhteisiin sopivia lahjoja. Ei ole järkeä painattaa vaikkapa muistikirjaa, se kun ei sovi pelin henkeen. Sen sijaan, kun miettii radan laidalla seisovia katsojia, jotka kenties joutuvat välillä suojautumaan vesisateelta ja tuulelta, voikin saada yllättäviä ideoita. Mistä sitten lähteä etsimään näitä promootiotuotteita?

Kannattaa etsiä sivusto, josta voi esimerkiksi tilata upeat sateenvarjot painatuksella ja tutustua siellä oleviin tuotteisiin ja tarjouksiin. On varmaa, että urheilua seuraava katsoja ilahtuu tällaisesta promootiotuotteesta huomattavasti enemmän kuin vaikkapa nimikoidusta kuulakärkikynästä tai jouluisesta kynttilästä. Mieti aina asiakaslähtöisesti, niin onnistuminen on huomattavasti varmempaa.

Kannattaa aina muistaa, että kuten kaikessa muussakin tässä elämässä, tulee sponsorisuhteissa pitää aina lupaukset. Näin pitkä sponsorisuhde pysyy vakaana ja hyvänä eikä sijaa ongelmille tule. Kannattaa aina tehdä myös kirjallinen sopimus, johon molemmat osapuolet antavat panoksensa. Kannattaa myös muistaa, että mikäli sponsoroinnin kohteena on urheilija tai urheilujoukkue, pikaiset muutokset ovat aina läsnä, loukkaantumiset ynnä muut onnettomuudet eivät koskaan tule kello kaulassa.